Monday, December 3

Pulut Durian

....begitu cepat masa berlalu, menjeling ke kalender 3/12/2012 detik hati …sudah hampir untuk meninggalkan tahun 2012... Pengalaman pahit dan manis akan tinggal kenangan dan memori. Bersyukur dengan apa yang telah diberi, tempuhilah hari, bulan dan tahun seterusnya dengan penuh kesabaran.  

Buatlah sesuatu seperti kita akan mati esok dan buatlah sesuatu seakan kita hidup lagi seribu tahun. Jangan berputus asa kepada apa jua yang kita lakukan, hidup tidak terhenti pada satu tempat saja. 

Mukadimah hari ini yang syahdu, sebagai renungan untuk kita bersama…   

Akhirnya kini pasti, Tak ku duga oh tanpa ku sedari…  
2/12/2012 – Nyue sediakan Pulut Durian untuk FH 
Sumber PIX- Google (Xsempat nak snap)
Daku gembira... auw ! motif? ...Pertama kali sediakan Pulut Durian  & Pertama kali juga tanak Pulut  
Alhamdulilah, menjadi... tengok plak FH makan dengan berselera siap tambah ag ! Xde nye FH nak jaga hati... FH bab komen makanan/masakan Nyue No.1, "...kurang masin, kurang manis, Xmasam pot ! pet ! pot ! pet !..." tp Kalu sedap, dia direct cakap sedap, buat lagi yea...

Nyue plak, kalu FH minta nak makan apa-apa, diluar kepakaran Nyue terus kol Mak kat kampung... Mak Nyue sempoi je, cakap je "...Mak menantu mak nak makan benda itu, benda ini..." lagi senang...

Resipi :-
Beras pulut – Tanak je/ nak kukus pun bleh 
Santan - bancuh dengan sedikit garam (nak masak pun bleh/Xnak pun bleh) 
Durian secukupnya 
Gula – Ikut suka 

Almaklum lah Nyue kurenn durian, tp kalu tempoyak gaul sambal, makan plak dengan ikan goreng… Perghhhh terbaik !

Coretan Nyue : Kecik-kecik kurenn masuk dapur, bila dah besar-besar...Ambik kau !

24 comments:

  1. ahh tba2 nk jugk pulut durian..huhu..ada gula tu yg bez tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Hamboi....menu melampau utk harini. Pulut doyan trus tuew, syabas3x.... perghhh wat kecoqQ je lah

    ReplyDelete
  3. Nyue...practice makes perfect... Nanty lepas kahwin mesti pakar masak...X pown boleh masuk Masterchef Musim Ke-3 pulak... ^_^ ngee...

    ReplyDelete
  4. kalau pulut mcm ni nur kureng sikitlah..

    tempoyak memang hantuuu..hihihi

    ReplyDelete
  5. haha.. ok la tew..blajar dr skng..sng jadi bini org nnti...hihi

    ReplyDelete
  6. x mkn pulut durian..huhu..

    tp makan durian..=D

    ReplyDelete
  7. Kak m x mkn doyan.. My hubby pun xkisah even dia mkn doyan pun kl akak x masak pulut doyan utk dia..

    ReplyDelete
  8. wah hebatnye leh tanak pulut dgn jayanya,haha tahniah =D

    ReplyDelete
  9. seronok FH dapat FW yg rajin ke dapur..
    biasa-biasakan dgn airtangan kite ye.. nnti dah kawen takdelah die berulang ke kedai abang mamak, or warung mak jemah kan.. hehe

    ReplyDelete
  10. baru semalam makan pengat durian... hehe

    ReplyDelete
  11. pulut tu sedap cuma KA x makan doyan je hehehe

    ReplyDelete
  12. x pernah jumpa pulut durian camni.. kalo kat sini pulut durian berkuah

    ReplyDelete
  13. terer la nyue pandai masak pulut. huhu.. mkn ngan gula eh? kalo kat sini mkn ngn gula melaka.

    ReplyDelete
  14. pulut durian memang best. terbaik la. tiba2 rindu mak. :(

    ReplyDelete
  15. ada lg durian slm peti sejuk..nak makan ngan pulut gak laa

    ReplyDelete
  16. rajinnya nyue buat..kalau dya mmg xlah..haha

    ReplyDelete
  17. makan doyan tapi tak pernah lak makan pulut doyan ni..kecian nye rase..hehhe

    ReplyDelete
  18. buah durian je makan.. durian yang selain buah memang tak makan kot.. err

    ReplyDelete
  19. nmpk berseri seri la pulut dgn durian tu. hehe.

    ReplyDelete
  20. mmg nurul hantu segala jenis pulut..nyum nyum

    ReplyDelete