Friday, February 17

Alhamdulilah Masih Rezeki Nyue

Assalamualaikum & Selamat Pagi

D'pagi Jummat yg Mulia nie... 
Nyue ad sesuatu nak share dgn kekwn semua.
2 Cerita...1 Lama, 1 Baru

Iye la, Senario skang...mcm2 Kes ad kn??
pernah kwn2 mjdi mangsa...?

Nie ant. yg pernah Nyue alami..
Nyue cite yg terbaru...
#Lokasi di Rahsia kn....sory
Time nie Nyue & Si Dia..Ermm....

Hanya sekeping photo > En.google
Tp cam gambar tuh! la situasi nyerr..
Ragut ats mtr taw..
Mse 2 kitaorg dh nak msk simpng ke Pasar Malam..
dlm kata lain nyer dh nak sampai pon..
Tp
Alhamdulilah, masih rezeki nyue..peragut 2 dpt tali beg jer..
& Nyue sendiri xrs pn beg Nyue ditarik.
mayb time 2 Nyue pegang beg 2 kot..
Alih2.. Si Dia terkejut tgk Talik beg kat Mtr dpn..
So, apa lagi dia jerit arr kat mtr tuhh..
Si Dia ingat Beg Nyue dh kena ambk..
Nyue ckp la beg ad..
Nmpk gaya Budak Sek. ag
Time 2 bru sedar..dlm Blur2..dia siap pusing muka ag
berani la pakai helmet..
sampai skang ingt budak 2 pakai bju color merah
Trauma jap..time balik keje
mcm2 benda dlm 2..purse, hphone..

(kejadian ini berlaku thn 2011)
--------------------------------------------------------------
 (kejadian sebelum itu 2009)
#Lokasi rahsia...ini oversea punyer cite.

Kejadian ini time Nyue stdy ag..
dgn kwn2 kat shopping complex..

hanya sekeping photo > En.google

Kes curi la...Nyue pon xsedar time bila
pencuri 2 bleh buka beg..ambk purse & hphone..
mayb salah nyue pakai beg galas n letak kat poket depan..
konon2 senang nak ambk..
mmg senang, senang utk pencuri..
iye lah, tgh pilih baju2...rambang mata..
nak byr bru sedar beg terbuka..
arghhhh...nangis wooo...
nasib baik perangai nyue bab duit..
suka letak merata2..he3
apa2p pon Nyue bleh agak..
pencuri ini perempuan...
erm..rambut jer same color..
hati lain2 kn???
tgh kecoh2 nak p buat report2..
Kedai pakaian 2 kol,ad jumpe purse dlm kain2..
Nyue tergegas ar pegi..
mmg sah purse nyue..sgt2 bsyukur xder 
apa2 kad pon y hilang..
even duit Nyue pon ad ag..
Nyue jenis dlu2 suka lipat2 duit..sorok2 la
pencuri mayb mgelabah..terlepas pandang la..
so duit terselamat..
tp
Hphone jd santapan pencuri la..
murah2 pon syg jgk taw..

*Cerita ini ori. dr pengalaman Nyue..
utk kekwn bc & bg peringatan...supaya lebih berhati ok! ..
Kwn2 y bc story ni pernah alami  ke situasi begini or mcm maner??

 Dua2 kes nie..Alhamdulilah masih rezeki Nyue

48 comments:

nafaz lynn said...

laen kali jangan cuai ok.. hehe

Nyue said...

huhu...Thanks @nafaz lynn..
yup tercuai ckit..

el said...

Ms studi dulu el nah kena gak
Org curik hp dlm beg..ms tu mmg x sedar
Bila carik2 hp dlm beg..tgk2 dah hilang..ngan purse sekali
Terus tepon mak kt kpg..ngis2 ms tu ish2 buruk pagai..hahaha

Ct Aja said...

Len kali buh beg dalam baju...hihii...

ps: yu meme, sedih sero xoyak td...wuhuhu...

tipon dh ko ngasuh td, esk dio gi jago yu...

Azek zk said...

kena hati2x sbb pencuri akan mengambik kesempatan semasa dlm keadaan kita cuai.

Yana Libra said...

Skang ni macam-macam cara org nak curi duti..sama-samalah kita berhati-hati ye~~ :)

Nyue said...

ohhh...situasi nyue & @el dh sama ar..tp nasib nyue hpone je..beg n duit dpt kembali...
bleh trauma kn el??


olohhh..kak @aja tersyg..keh3x..
ala..patut la k,.aja buh baju dlm beg td...(ketawa jht)

oloh..oyak dh sakni..
hah, gitu la..xla yu duk sorg2..2 ko syg ko k.aja siap byr pgasuh ag ko yu..
terharu k.aja...ahahahahah

Nyue said...

yup...sama la kita berhati-hati taw @Azek & @Yana...

yana-feehily said...

bab ragut tu takut la..ada member penah kena, dah la baru dapat gaji..atas motor jgk, tp dorg blh tk sedar beg dah kena ambik..ada org tlg bgtau baru perasan beg dh takde...

macam2 hal kan skrg ni...nasib baik la nyue takde pape..

Nyue said...

ohhh...kcian nyer kat kwn @yana tuhh..bleh rs apa y dia rs..
nyue alhamdulilah..pegang beg 2..kalu x,rs xperasan gak..secepat kilat kot situasi 2..

alhamdulilah ok..tq @yana..

Shafila Ismail said...

takut dengar. pas ni berhati2

Nyue said...

2psl la akak...y dgr dh rs takut..y kne ag2 btambah takut nyer..mcm2 nak kne settle..nsb baik ok..tq akak :)

! Arjunakirana ! said...

erm... sebab dah biasa tu yag buat lagi... hauhauha

Nyue said...

apakah itu @arjuna...?huhu..

Masz Sidek said...

bpk sy dulu hampir kena gak...
penyeluk saku ni... cuba potong poket seluar... kebiasaannya lelakikan suka letak wallet kat poket belakang... pencuri tu cuba potong... bila pencuri tu perasan poket belakang seluar bpk sy kosong dia blah... tp kesan potongan tu ada kat poket belakang... nasib baik bpk sy tak letak wallet kat poket belakang...

! Arjunakirana ! said...

ye laaa tah la arjuna selalu dengar kawan2 pompuan rajin hilang.. tah la.. ada idea tak mcm ne nak kurangkan kes ragut?

Nyue said...

Ermm...berani sugguh.siap potong poket ag 2..nasib baik bpk @mas letak kat depan...ee..


ohh iye @arjuna...nyue mmg xder idea la...ragut ni budak2 belas umo dh aktif/pas 2 berani...xthu la nak ckp cm mner..

! Arjunakirana ! said...

aku ada idea, g mane2 bwk dompet kecik je bh dlm poket, janji bawa ape yg nak di gunakan aje.. senang :)

klu telkung ke atau yg extra2 tu buh dlm satu beg, klu dia nak curi bagi je la beg tu telkung je yg ada :)

Nyue said...

ahahaha..setuju gak kata @arjuna..he3..duit letak dlm poket terus..hphone pon..
xbw beg ad selamat rs nyer


mslh pompuan cm2 nak taruh, lagi besar beg ag suka..

AiSyA LiEzA said...

kena lebih hati2.. ehehehe.. apa2 un stiap sikap kita ad hikmhnyakan??

::ct luna:: said...

thxs kongsi....setakat ni kita xpernah lagi dicuri mcm 2....tapi setakat tercicir then hilang 2 adala huhu :)

btw...lenkali hati2 ye :)

alyaclumsy said...

mmg bahaya. klu naik moto mmg kena pgang bag elok2. takut sgt. kalau la dia tarik bag tu, dgn kita2 pun boleh jatuh kan.

M@W@R Q@SeH said...

mmg takut klu alami situasi mcm ni...ape pn kita kena sntiasa beringat...

Nyue said...

@aisya & @ct luna...korang pon ambk ikhtibar n hati2 taw..



yup btol kata @alya..mmg bab naik mtr 2 y tkot sgt...


Tq @mawar.

izzana said...

waaaaaah hati2 lain kali bahaya tu nyue..

nuyui a.k.a miss YUI said...

tibe2 teringt time kena ragut dlu..

kejar tp xdpt.

Nyue said...

yup...dh hati2..xpe pencuri ni cm berani kalu bab mcuri..tq @izzana..



ohh...so @yui mmg lesap la semua brg erk..nak kejar..mmg susah..
nyue pon nsb tali jer dia dpt..kalu x,xsempat nak kejar gak..

:: Cik Nur :: said...

bahaya kan...lepas ni kena lebih berhati2.. ingt nyue.. :)

Nyue said...

iyee..@Cik Nur...huhu..tq..cik nur pon sama gak hati2 taw

KhaiRin : anies said...

kn berwaspada selalu ni

Nyue said...

kerna malang 2 xberbau kn @khairin..uhuhu

aku HaniAsyira said...

tengok mak kene seluk saku amik nset.. masalahnyer tak pasan pun padahal mak dpn mata jer

Fendy said...

singgah dan terjah blog ni dr segmen...heheh

bahaya zaman sekarang ni..kene be careful

Nyue said...

itu la pasal...benda 2 if nak jadi..blaku dluar sedar/kwlan kita kn @hani..

.........cP~ said...

Saya pernah alami masa sekolah.
Yang sekali tu saya cuai, tinggal purse dalam beg kat almari luar perpustakaan. Alih2 cuma jumpa kad pengenalan dalam pasu- itu pun lepas dah buat baru.
Kali kedua, kena seluk poket baju kurung sekolah. Masa tu belanja RM2, selalu guna RM1 atau RM1.50 je. Dah ambik makanan, tiba-tiba seluk poket duit dah takde. Padahal baru e cek ada. Nak nagis la masa tu. Dah la lapar. Last2 kawan belanja air 50sen. Sedih betul masa tu.

AinsHa=) said...

ragut atas moto? bahaya kot. Uish

SHAHIDA SHIDA said...

mesti Trauma kan kena ragut seram nih...

biela bell said...

haii seram jugak kena ragut nie..
stakat nie belum knea lagi n hopefully tak kena la tp klu hilang sbb kcuaian tu byk kali.heeee~

Myra Jay said...

Adehh mujur takdak pape, apapun keselamatan kena utamakn k :)



p/s Kalau sudi tlg bantu MJ gapai gadget idaman
http://normj1001.blogspot.com/2012/02/mj-nak-menang-nikon-d90-dari-denaihati.html

Zaza said...

salam.
knp sy x leh buka shout box awk ek?
btw, dah follow awk taw :D

cikguden said...

hati2 selalu

Ain Nadiah said...

ish memang bahaya naik motor dgn handbag. mmg x bwk henbeg klw naik moto. takut T.T

Zaza said...

of course la nak jd kwn awk.
chat kat shoutbox sy k..?

Ros said...

Salam Nyue,

bahaya sungguh kan,mujur la Nyue tak jatuh moto....

Pencuri ni dia memang cekapkan,sampai kita tak sedar pun bila yang dia curi...Memang kena sentiasa berhati hati nih.....

eeiyss said...

bahayanyer.. kawan is pun besa kena... tengah cakap tepon... tepon dia kena ragut...

MaYa MustWany said...

mas de pgalaman..dh draft story tuh mggu lps tpi xthu lgi bila nk publish.hihihi

hati2 n jangan leka ye

Abu Huzaifah said...

lepas ni lebih berhati2 k... peragut... mcm hampeh...

Nyue said...

yup..btw Thanks abu...insyallah..
peragut sgt2 hampeh..

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...