Monday, December 31

Last Minute yg Bermakna & Pertemuan yg Berharga


Ada baca pasal e3 kat bawah tuu :

Alhamdulilah, Last minute yang sangat bermakna....
Akhirnya, Nyue dapat juga join gathering GSF dan bermulalah pertemuaan ant. kami.

Ahli GSF pertama yg Nyue jumpe Xlain Xbukan iaitu
  akk Deq dan Ayu
Kami mmg dh sejanji nak berjumpa kat TBS (Terminal Bersepadu Selatan) dan together bergerak ke Melaka. Biasa la de First time jumpe, masih malu-malu kucing org kata...hahaha
Ingat ag yg akk Deq cakap : "...Nyue malu-malu yea... Jangan la malu-malu...

...diawal pertemuan jer, lepas tu mmg dah Xtahu malu pun..kan..kan..kan..
Curi kat Blog akk Deq, Pic sama je kan..hehehe
Haa.. kat sini juga, Nyue dapat berjumpa seketika dgn Dya. Kebetulan Dya dtg TBS nak ambil t-shirt dgn akk Deq..hehehe... pertemua yang sekejap bersama Dya pun sangat bermakna.. Hope lps kita dapat dating lagi dan lebih lama yea Dya..hehe

Seterusnya, Kami sampai kat Melaka Sentral...
...disebabkan Nyue time kat dlm Bas ag mmg lapoq, so kami makan dlu...
Bila semua dh settle...Bermula pencarian utk mencari kereta Mama Arina, sgt lawak kot time mencari ni !!! hahaha (ketawa jap) ke hulu ke hilir kami bertiga dgn beg kiri kanan depan belakang  yg ala ala 2minggu nak bercuti..ehehe... Nasib time tu perut dah berisi..

Akhirnya pencarian kami berjaya...
Tp Time tu Aleesya tgh tidur ats riba mama so kami bersalam-salaman kat pinta kereta dan terjah masuk ke dalam kereta mama Arina..W/pun situasi dalam kereta ala ala tin sardin tp sangat seronok...Kami bersama Mama Arina menerukan perjalanan mencari Kak Long Chalet, Amboii bukan main susah nak cari...  apa2 pun ada cerita juga yg Xseronoknya dan cerita tersebut tidak sedikit pun menjejaskan gathering kami...

Kat cerita yg Xseronok itulah Kami dan Mama Arina berjumpe dgn Ai, Kak M dan Nur...Fewiittt !
dan juga Khalish, putera kesayangan Kak M...hehehe... salam dan kiss kat tepi jalan adalah moments yang sgt sweet kan?

Lastly, Kami sampai kat Kak Long Chalet, Check in.....
Haa...masih ada seorang  ahli GSF yang tak ketemuan...agak-agak sape yea? misteri..misteri....hahaha.. Mama Lela akhirnya munculkan diri bersama puterinya...

Pertemuan kami sudah lengkap, padat dan bergaya sekali..haha
ini pun Nyue curi dr Ayu..Bukti itulah Kami b'8 GSF
itulah yang dikatakan pertemuan yang berharga...
Kerna Mama Arina, Mama Lela, Kak M, ai, Nur, akk Deq dan Ayu sgt peramah, sporting, kecoh, gempak, yang pentingnya semua kaki gelak sampai sakit perut, sakit pipi..hehe

Pic dr Nyue masih dlm kamera...tunggu..
Kisah selepasnya, next e3 yea...


Happy New Year ! GoodBye 2012...

Saturday, December 22

Tips Loving_U : Secret Edition Nyue #2

Kali ini Nyue, nak kongsikan 3Tips Loving_U lagi utk tatapan blogger. Nyue sekadar kongsikan daripada pengalaman Nyue. Biasalah, ada terlebih @ terkurang...
I know that I'm not perfect, but I keep trying 
'Because that's what I said I would do from the start.
Tips Loving_U : Secret Edition Nyue #2
 Jadi Diri Sendiri
Bab kata Zizan Razak dalam Melodi,  "berdiri diatas bakat sendiri ". Jadi, apa-apa kita nak buat/perlu buat/akan buat Xkira susah/senang haruslah bermula dengan diri sendiri. So, sama gak la dlm bab cintan cantun ni.
Jujur
 Dalam perhubungan tanpa kejujuran, memang Xkemana lah. Jujur dengan diri sendiri dan pasangan adalah sesuatu yang sangat penting. Dengan bersifat jujur kita akan memperoleh tiga perkara iaitu kepercayaan, cinta dan rasa hormat.
 Dari Ibnu Mas'ud ra. dari Nabi saw. beliau bersabda, "Sesungguhnya benar/jujur itu membawa kepada kebaikan dan sesungguhnya kebaikan itu membawa ke syurga; seseorang itu akan selalu bertindak benar/jujur sehingga dia ditulis di sisi Allah sebagai orang yang sangat benar/jujur. Dan sesungguhnya dusta itu membawa kepada kejahatan dan sesungguhnya kejahatan itu membawa ke neraka; seseorang akan selalu berdusta sehingga dia ditulis di sisi Allah sebagai pendusta." HR Bukhari dan Muslim
Pemaaf
Siapa yang yg tidak pernah buat silap/kesalahan. Bagaimana kesalahan/kesilapan itu terjadi berlainan situasi setiap individu. Mulianya orang yang memiliki sifat pemaaf. Setidak-tidaknya, kita saling membaiki/melengkap perhubungan itu dengan lebih baik. 
 OK ! STOP disini dulu,
Hope, sudi baca dan bg komen utk Entry terbaru bahagian Secret Edition Nyue. 
 

Coretan Nyue : e3' AutoPublish dan kekal seminggu tanpa sebarang e3 terbaru.
Masa uoll's baca e3 ni, Nyue dlm bas otw balik kampung...  #Cuti lagi ! Bye !

Friday, December 21

Why?

Salam Jumaat Semua... 
Sumber :FB

Happy Birthday Kak Wanieys ♥

21.12.2012 adalah Hari Istimewa buat salah seorang ahli GSF iaitu Kak Wanieys @ Ibu Qalief dan juga pemilik
http://www.winkwinkwinky.blogspot.com/
Happy Birthday to You, cha, cha, cha. 
Happy Birthday to You, cha, cha, cha. 
Happy Birthday Dear  Kak Wanieys...
Happy Birthday to You, cha, cha, cha.

...untuk UlangTahun Kelahirannya yang ke-26, dengan ucapan :

Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yang melimpah ruah, dikurniakan kebahagiaan serta kesejahteraan di dunia dan akhirat. Semoga persabahatan kita akan berpanjangan. Insyaallah.   

Thursday, December 20

Karena Ku Cinta Kau


Jika ada yang bilang ku lupa kau 
Jangan kau dengar...  
Jika ada yang bilang ku tak setia 
Jangan kau dengar...   

Banyak cinta yang datang mendekat,  
Ku menolak,...  
Semua itu karna ku cinta kau...   

Jika ada yang bilang ku tak baik 
Jangan kau dengar...  
Jika ada yang bilang ku berubah 
Jangan kau dengar...   

Banyak cinta yang datang mendekat,  
Ku menolak,...  
Semua itu karna ku cinta kau...  
Kau...   

Saat kau ingat aku ku ingat kau 
Saat kau rindu aku juga rasa 
Kutahu kau slalu ingin denganku 
Kulakukan yang terbaik 
Yang bisa ku lakukan 
Tuhan yang tau ku cinta kau  

Jika kau tak percaya padaku 
Sakitnya aku...  
Jika kau lebih dengar mereka 
Sedih hatiku...   

Banyak cinta yang datang mendekat,  
Ku menolak,...  
Semua itu karna ku cinta kau...  
Kau...   

Saat kau ingat aku ku ingat kau 
Saat kau rindu aku juga rasa 
Kutahu kau slalu ingin denganku 
Kulakukan yang terbaik 
Yang bisa ku lakukan 
Tuhan yang tau ku cinta kau

Lirik : Karena Ku Cinta Kau 
Nyanyian : Bunga Citra Lestari 
(OST Bayu Cinta Luna)

Coretan Nyue : .....Suka lagu nie.... !!!
Meh dgr sama-sama...Asikkk kan...hehe

Drama oh Drama

Hari ini Nyue seolah-olah diam tanpa kata, tapi tak bisu tanpa cerita… Ayat apakah itu? hahaha…  

Sape layan drama berepisod kat sini? Angkat tangan tinggi…tinggi  lagi…lagi… Ops mmg Xakan Nampak pun… Nyue secara jujur selalu termiss episode bukan sekali, dua kali, berkali-kali… Ala plot cite melayu Xmcm cite indo so kalu termiss pon, Xde masalah sgt ! Tapi kalu dh sampai minggu akhir, Nyue excited lorhh !!!

Rujuk iklan – Drama Minggu Akhir   
TV3, Pkl 7
Drama ni, watak paling Nyue suka.. cer teka sapa? 
Hurmm... Puteri Balkis aka Zara. Lakonan yg mencuit hati dan kadang kala meruntun jiwa...
TV3, Pkl 10.30(selasa& rabu) / Pkl9.30 (khamis)
Cite ala bawang putih bawang merah versi moden 2012 kot ! 
Nyue tgk drama ni sebab ad Nad Zainal aka Arisa... Nyue suka tgk lakonan dia ! Tapi dalam drama ni watak Nad, Xbest ! Layan je la...

 Drama baru arahan Mama Erma Fatima, TV9 pkl8.30 (isnin&selasa) pun semakin best ! 

Uoll's ada tengok drama yg Nyue senaraikan tuu? 

Selamat Menonton

Wednesday, December 19

Tuesday, December 18

Khabar Gembira...

Moga semuanya dirahmati ALLAH SWT sepanjang masa.. 
Moga ALLAH pelihara iman kita sehingga kita bertemu-Nya.. 
Moga ALLAH lihat dan pandang kita nanti sebagai orang yang beriman.. Insha' Allah

Alhamdulilah... Nyue selamat pulang & kembali ag bekerja seperti biasa. Pandang kiri-kanan ! Adusss... banyak keje yg nak kena disiapkan sebelum hari Jumaat. Buka E-mail plak, Fenin kat inbox... 

Sebelum Bos masuk, yg komfem3x mmg ada keje utk Nyue... 

Nyue nak update Blog, yg 4h3m ditinggalkan nie... ad baca kat 
[ SINI
ada khabar gembira yg Nyue nak kongsikan...

[1] Genap seminggu Ayah masuk wad, Alhamdulilah hari Ahad/ 16 Dis Ayah dah boleh balik Rumah. 
(Sayu hati nak snap pix)

[2] Kesihatan kazen Nyue pon beransur baik, sempat la balik jumpe dia. Beberapa tempat jahitan dah dibuka. Mula2x rs sedey lepas tu siap ketawakan dia cakap hilang "hensem" ada parut. 
(Pix ad kat Notebook dikmpg - lupa nak transfer ke HP)

[3] dapat juga makan buah-buahan kat kebun... terutama buah seto' (manggis) & Dokong Terengganu..

" Terima Kasih kepada yg sentiasa mendoakan kesihatan Ayah Nyue "

Coretan Nyue : ...nty lunch Nyue blogwalking yea...

Thursday, December 13

OFF Entry & BlogWalking

[ 4H 3M ] Nyue, OFF Post Entry & BlogWalking....

Wednesday, December 12

Wordless Wednesday #30


Coretan Nyue : Terima kasih Nurul Yui aka Blog Corat Coret Nusha. #Terjah Yui... Nyue terpilih setelah 3x pemilihan 2 pemenang saguhati GA 2012 Nurul Yui... 

Rezeki & Xsabar nak guna...

Wordless Wednesday #29



Coretan Nyue : 12.12.12 merupakan hari-4 Ayah ditahan di wad. #Xsabar nak balik...

Tuesday, December 11

Berinai secara berjemaah | Terima Kasih Akk Niena

E3 ini Nyue tujukan buat pemilik Blog Cinta Itu Misteri siapa lagi kalau bukan Akk Niena yg merupakan geng GSF. Terima Kasih akk Niena kerna dengan murah hatinya telah memberikan Nyue ole-ole dari Tanah Suci, Mekah. 
Insyallah, ada kesempatan Nyue akan guna dan berinai secara berjemaah... Teruja plak !

Doa Nyue, Semoga akk Niena dan keluarga sentiasa di murahkan rezeki dan dilindungi oleh ALLAH SWT selalu hendaknya...Amin

Kepada yang belum mengenali akk Niena, 
Jom terjah Blog Cinta Itu Misteri 

bagaimana dengan GATHERING GSF..?

Kita percaya semua orang mempunyai masalah, dugaan, & rintangan. Bagaimana kita untuk mengatasi semua itu? 

Hurm... 2/3 hr ni, terasa diri sangat sensitif, beremosi, cepat marah, Xsabar...

Muktamad ! Hari Khamis Nyue akan balik kampung dan 15hb sepatutnye Nyue keje halfday tapi telah diganti dengan salah sorg staf. Yg sepatutnya diganti oleh staf tersebut pada 29hb dan bekemungkinan Nyue terpaksa bekerja Pada 29hb (Uolls paham ke..?)

Sekarang, persoalannya bagaimana dengan GATHERING GSF...W/pun persediaan utk join GATHERING GSF semua dah settle...

Kepada Geng GSF, andai kata Nyue pergi, Insyallah...Kita jumpe disana. Namun, andai kata disaat akhir Nyue menarik diri... Maafkan saya semua. 

Kepada Akk DeqlaAyu, walau apa yg berlaku... 
Jgn risau psl tiket ! 

Coretan Nyue : ...Jangan terus anggap Nyue Xpergi plak ! ..bekemungkinan taw..

Monday, December 10

#UNtitled

8/12, Nyue menulis mengenai [ Doakan Kazen Nyue ]
Alhamdulilah, keadaan kazen Nyue baik.. Xde anggota badan yg patah-patah cuma calar dan beberapa jahitan dibahagian lengan. Bahagian dada sedikit teruk. 

9/12, Nyue dikejutkan lagi dengan berita Ayah warded sebab keadaan dirinya yang lemah. Penyakit apa? Nyue sendiri xde jawapan. Meronta nak balik ! Tapi Mak xbagi... katanya, Ayah cuma lemah. Lagipun, Cuti Nyue bermula 21hb dh approve - mayb sampai Jan 2013.

Nyue juga pernah menulis e3 [ Pakej Family di Pulau Langkawi ]
Yang pasti, percutian yang telah dirancang akan ditangguh !

" Jadikan hari ini lebih baik dari semalam. Jadikan hari esok lebih baik dari hari ini dan lebih baik dari semalam. Jadikan hari-hari mendatang sentiasa yang terbaik "

Coretan Nyue : Sebak di hati tiada yg tahu....



Saturday, December 8

Doakan kazen Nyue..


".....dalam pkl10.30 semalam, Nyue sekali lagi dikejutkan dgn berita dari kampung, SMS yg dikirimkan oleh adik sepupu yang paling rapat (Ely) membuatkan kerisauan semakin berganda...

K.yu tlg tepom adik skang..
Ngoh kemalangan..plzzz

Tiada kata yang dapat diucap. Selain berdoa, supaya keadaan sepupu tidak mengalami sebarang kecederaan yang serius namun kereta yang di pandu oleh sepupu agak teruk keadaannya. 

Di khabarkan pagi ini, sepupu dah sedar... hanya bahagian dadanya mengalami luka yg serius.
skang berada di Hospital besar Kuala Krai.

Ant. keluarga sepupu yg paling rapat... Ibu mereka merupakan adik mak Nyue. Family mereka 3lelaki sorg pompuan (Ely) yg baru darjah 3. Sebelum dpt anak pompuan, Ibunya sangat rapat dengan Nyue... jadi, kazen nyue dah cam adik beradik nyue. Mereka seperti keluarga ke-2 Nyue...Sebak...

Doakan supaya sepupu lelaki Nyue kuat/tabah untuk menanggung kesakitan itu. Amin


Coretan Nyue : Mengira waktu utk balik ke kampung, Tawar hati utk...

Friday, December 7

AMALKAN CARA HIDUP SIHAT

AMALKAN CARA HIDUP SIHAT 

Jangan makan semata-mata untuk memuaskan nafsu yang bersifat emosional. Sentiasa kawal nafsu dan jangan sesekali belas melihat juadah yang banyak di hadapan mata.

Amalkan makan sayur segar sama ada dengan cara merebus @ sekadar dipanaskan dalam microwave. Ingat, jangan sapu mentega di atasnya tetapi anda boleh gunakan minyak zaitun dan cuka yang bebas dari lemak.

Tukar sarapan pagi dengan mengambi buah-buahan. Kombinasi pisang, manga atau epal boleh dijadikan menu sihat kerana ia baik untuk jantung

Pengetahuan mengenai nutrisi akan memudahkan pemahaman anda. Kunjungilah pusat kesihatan @ dapatkan maklumat melalui internet, buku atau risalah.

Ucapkan selamat tinggal pada restoran makanan segera kerana makanan sebegini banyak mempunyai gula, garam, dan 30 peratus kalorinya dating dari lemak.

Kurangkan pengambilan snek yang mengandungi banyak garam,gula, dan mono sodium glutamate (MSG).  Gunakan garam dan gula secara sederhana sahaja dalam masakan.

Periksa tekanan darah kerana anda bekemungkinan mengalami darah tinggi tetapi tidak anda ketahui. Makin tinggi tekanan darah anda, semakin besar risiko penyakit jantung. Berjumpa  dengan doctor dan tanyakan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mepertahankan darah pada tahap yang sihat.

Sumber : 1001 Petua

Coretan Nyue : Gara-gara baca buku petua kat ofis... Sebelum ni belek petua je. Rupa-rupanya ada 8 bonos yg dilampirkan... salah satunya yg uolls baca tuu..hehe

Tiga Panggilan ALLAH S.W.T

Salam Jumaat, marilah kita sama-sama mengingati hari kematian kita.. suatu hari nanti yg pasti akan datang jua...
----
Pengkongsian ilmu buat kita semua, yg sudi singgah/baca setiap e3 yg Nyue publish..

Tiga Panggilan ALLAH S.W.T di dalam kehidupan hambanya

1) Panggilan pertama adalah panggilan AZAN 
Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita. Apabila kita mendirikan solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah.

2) Panggilan yang kedua adalah panggilan UMRAH / HAJI  
Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergilir-gilir'. Namun, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu. 

3) Panggilan ketiga adalah KEMATIAN
Panggilan yang tidak mampu kita jawab dengan lisan atau pergerakan melainkan dengan amal soleh yang kita lakukan. Oleh itu, manfaatkan waktu yang kita ada dengan sebaik-baiknya... 


Coretan Nyue : Doakan kesihatan Ayah Nyue...

Thursday, December 6

Review - Novel 2 x 5

Novel lagi !!! Nie gara-gara lepak rumah kat rumah BFF Nyue, menonggeng ! terguling ! bosan sbb kat rumah dia xde TV. Nasib jugak ada novel..eheh

Sinopsis dari kulit novel :
Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee pernah berpujangga: Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Itulah asam garam hidup berumah tangga, pahit manis pastinya akan terasa.  Pada Syakirin, Zaim bukan lelaki jahat. Zaim itu lelaki baik. Cuma perlu ada teknik yang mantap sahaja untuk menjinakkannya. 

Pada Zaim, Syakirin itu okey juga. Cuma hatinya sahaja belum terbuka untuk menerima kehadiran wanita lain selepas peristiwa pengantin perempuannya hilang di hari pernikahannya dahulu.  Setebal mana tembok ego lelaki, pasti akan runtuh juga akhirnya apabila melihat haknya yang halal itu sudah indah berdiri di depan mata. Masakan dia mahu menolak. Dari rasa dingin, mereka berdua mula membina mahligai bahagia bersama. Disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Datangnya Sofea dengan tiba-tiba mengganggu kehormanian rumah tangga yang dibina. Bila datang insan ketiga memang payah untuk meletakkan rasa percaya pada pasangan kerana wanita biasa pasti sahaja punya rasa marah bila mana haknya cuba dirampas oleh wanita lain. 

Di dalam kalut dengan kehadiran Sofea, muncul pula Johan Razi, si hartawan punya harta tak habis makan menimbulkan cemburu di hati Zaim. Masakan dia tidak berperasaan begitu andai isterinya bukan main bermanis bahasa dengan duda beranak satu itu. Antara Syakirin dan Zaim, mereka saling menuduh siapa yang curang. Mereka mula mencemburui sesama sendiri. Bila sudah masing-masing 2×5 memang susah nak tentukan siapa salah siapa betul. Syakirin atau Zaim? 

Komen Nyue,  
Novel 2x5 karya  areila suhaimi ini perihal kahwin yang ditentukan oleh pilihan orang tua. Suka, suka! Perkahwinan terancang yang lama kelamaan menimbulkan sayang di dalam hati masing-masing. Tapi, dugaan tetap melanda bila kekasih lama merayu kembali. Apa2pun gaya penulisan mmg santai dan ada humour la... hehe.. kwn nyue siap ketawa berdekeh-dekah ag, Nyue OK je setakat tersengeh-sengeh..eheheh

Coretan Nyue : e3 seminggu yg lepas... Baru perasan Xpublish ag ! eheh...

soalan segmen siapa paling jujur

[ Klik ]
Nyue tertarik nak join Segmen Siapa paling Jujur, memang tgh FREE kan... Ada 25 SOKLAN semuanya, JAWAPAN wajib JUJUR, COOL & SPORTING.

Jawapan Nyue :

1. Apa akan you buat kalau tiba-tiba ada budak kecik tumpahkan kuah kari kat baju paling you sayang : 
Tipuu sgt la kan, kalau kata Xmarah… sangat bengang & kata “ ada ke suruh anak yg pegang mangkuk kari ni..eee. tapi dalam hati je …budak kecik xboleh nak kata apa la, budak kot ! alih-alih balik rumah sapu bedak kat baju yg terkena kari tu… baru senang nak cuci… 

2. pernah tak you terkentut kuat sampai ada orang dengar : 
Haa… bab kentut kuat ni memang TIDAK !! paling cover ayu, Xakan dan Xmungkin… 

3. pernah tak you korek hidung tiba tiba ada orang perasan : 
Bab ni memang ferevet kot… selalu korek setiap sudut/bucu..ahahaha… Xpernah ag yg tegur atau mereka perasan tapi buat-buat xperasan… Xde masalah bab korek-korek jangan buang sesuka hati mak bapak yea.. ANTI !!! 

4. bila kali terakhir you menangis ? sertakan bila masanya tu dan sebab apa : 
Tahun lepas, malam sehari sebelum nek dan atuk bertolak ke Mekah utk mengerjakan ibadat Haji. Nyue Xdapat nak hantar mereka kat airport coz esoknya nyue balik Sarawak…sedeyy sob..sob... 

5. mase kecik kecik , ape budak budak sebaye you selalu ejek you : kena gigit bab gigi… kita tahu gigi Xcantik… BENCI kat budak itu sampai skang ! coz dia sorg yg ejek… 

6. berapa berat badan you sekarang : 42kg mayb dh 43kg  

7. ape you akan buat kalau you tengah marah gilaa : 
soklan baguss… time marah gila2… jadi HULK yg diam sediam-diamnya (tenangkan diri)… 5minit lps itu dh bleh ketawa… 

8. matapelajaran paling k.o masa sekolah : 
Matematik Tambahan… FAILED ! 

9. adakah you pernah bergaduh masa sekolah dulu sampai bertekak memaki mengherdik musuh you . ceritakan : Bab bergaduh…dulu ala tomboy, dh sulong lps itu family sebelah & ayah ramai lelaki ramai bp saudara…kazen laki… Jawapan: PERNAH 

 " Rujuk no.5, budak tu budak baru kat sek Nyue, dtg2 buat perangai..mmg hangin 1 badan la..sekali dua OK..lama-lama meletopp la… dia kelas lain, dtg duk sengeh-sengeh depan meja nyue… nyue BANGUN & TUMBUK muka dia, nak double triple TUMBUK, dia lari…Nyue kejar pusing satu kelas… "

10. orang pertama you jatuh hati masa sekolah rendah dan mase darjah berapa(tak perlu letak nama) :  
Xjatuh cinta pun… admire je, darjah 6… 

11. you pertama kali couple masa umur berapa : 
STPM… Lower 6 – sampai sekarang 

12. berapa lame you penah kapel dgn seseorang dan tahun bila : 
Kapel sudah 7tahun, 1bulan,3 minggu & 5hari pada 10 oct 2005..Alhamdulilah

13. last you putus sebab apa : Xde jawapan yg ini – Doakan kami cepat-cepat kawin 

14. adakah you pernah buat your mother menangis dan kenapa : Mak nangis tengok anak pompuan dia konvo… 

15. bila dok sorang sorang , ape mesti you buat : Msj, Fb, Tido & tgk TV 

16. keputusan upsr you : 5B 

17. you nak kawen masa umur berapa dan kenapa : 
…nak kawin sekarang, Mak xbg green light “…Mak ckp lps FH abis stdy’..” 

18. you selalu berangan tentang ape : 
Berangan jadi ORANG KAYA..hahaha 

19. perkara yang you paling tak suka tapi ia selalu berlaku dalam hidup you : 
...kena MEMBEBEL… dlu kecik kena membebel dgn nek… skang kena membebel dgn BOS 

20. perkara paling you suka tapi pernah berlaku sekali je dalam hidup you :
Risau lps konvo, org ckp susah dpt keje… Alhamdulilah, First time attend interview… terus diterima berkeje 

21. blogger yang paling you suka dan sebab ape you suka dia : 
Mama Arina aka Blog Bunga Hati Mama… dia Bos GSF, kreatif… Header nyue, mama yg buat… 

22. sesuatu yang you tak suka bila blogwalking : 
Lambat loading… kalu lambat sgt nyue tutup ! 

23. mase tahun bila you pertama kali buat facebook dan apa yang buat you terasa nak buat facebook : 2009 sebab suka-suka je buat FB dlu…  

24. you selalu bangun tidur pukul berapa : 7.30 paling lambat…  

25. kritikan terhadap blog saya  Blog : 
dh memang cantik pon…kaler soft je.. header pon cute.. XDE KRITIKAN  

TAG:

Coretan Nyue : Gigih Nyue jawapan soklan kan...

Fakta @ Auta

Sumber - FB
 Bak kata pepatah, 
"...Tuah ayam nampak dikaki, Tuah manusia tiada siapa yang tahu..& "..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.."

...Do you think it is TRUE ??
Atau, nice example of capitalism in its wrong way.

Coretan Nyue : Xsabar nak tengok lakaran tshirt Mama Arina...meletopp !! Jgn jelesss....

Wednesday, December 5

Tuesday, December 4

Angkara TV

Tgh mengular, keje terbengkalai... Opss ! BUKAN Nyue malas nak buat, tapi sistem problem. Pandang kiri-kanan, hehe..curi-curi BlogWalking la... Nyue singgah Blog It's Story Time terjah e3 terbaru Kak Wanieys : Arena Sports

...Terus mengamit memori Nyue, ala Nyue masa kecik perangai sebiji gaya Qalief anak bujang Kak Wanieys. 

Pantang, orang/Xkisah sapa tukar channel terus mengamuk !

Paling ingat, Nyue dah sek rendah kot... Bapa saudara bongsu sebelah mak berebut remote TV dgn Nyue, confirm dapat kat dia la. Menangis..menangis masuk bilik > Tahu Nyue buat apa?
Jawapan : Nyue Xrosakkan harta tapi Nyue mengamuk campak bantal, selimut, bagai ag ke pintu... Nasib Ayah dtg pujuk...

Lepas itu, Bila adik lelaki dah besor...
Bergaduh dengan adik plak ! biasa la budak kecik suka tgk kartun bagai, Nyue plak time tu dah sek.men rasanya... 8tahun jarak kami adik-beradik.

Haa..dari kecik Nyue minat tengok cite cina taw ! pagi/petang..
Berebut remote TV dengan adik... Time tu adik yg menangis, hehe...kelakar plak !
Biasa la...org tua selalu cakap yg tua ke mengalah, tapi Nyue Xnak mengalah kan..Nyue pegi tutup Suis warna hitam (Ntah nama apa), jadi Xde elektrik la...

banyak ag ! tapi tu 2 cite yg sampai sekarang Xbleh lupa..

Nenek Nyue, selalu cakap Nyue Hantu TV... selalu kena membebel dgn nek..

Nyue pernah kena marah dengan Ayah itulah sekali sepanjang umur kena marah, Opsss.. Ayah Nyue Xgarang ok ! mayb time tu dia demam...zaman tu Nyue igt ag Drama ROSALINDA famous kot... tgh tgk drama ayah tanya dah solat blom...? Nyue tgh syok layan Rosalinda, selamba jawab ..blom ag ! abis cite ni lah, Ayah... > Nak tahu Ayah buat apa?

Jawapan : Dia pegi tutup TV...
Argghhh... kali ni Nyue lari g duk ats pokok rambutan, Xnak balik rumah konon-konon...
Balik juga akhirnya, Xde org pujuk pun...sedeyy..

Bila Nyue dah besaq..Bercita nak bekerja sebalik tabir kat dalam TV..
& Nyue mmg study sinema pon..

Sampai kat sini la...huhu...

Happy Birthday Kak Dieyna ♥


Birthday girl [ Klik Sini ]
Hari ini, tanggal 4/12/2012  adalah hari ulangtahun Kak Dieyna aka pemilik Blog Disini Ruangku Berkongsi. Jadi, Nyue selaku salah seorang ahli GSF mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada Kak Dieyna

Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yang melimpah ruah, dikurniakan kebahagiaan serta kesejahteraan di dunia dan akhirat. Insyaallah.  

 Kalu uolss nak tahu, Kak Dieyna juga merupakan seorang Tokey Serbuk Cheese ala KFC tuu..Bleh Direct SMS Kak Dieyna  019 - 960 2646 @ TERJAH FB [ D Hannah Shoppe ] @ Baca e3 :
" Serbuk Cheese Lazat "


Coretan Nyue : Xsabar nak pegi GATHERING GSF...

Monday, December 3

Pulut Durian

....begitu cepat masa berlalu, menjeling ke kalender 3/12/2012 detik hati …sudah hampir untuk meninggalkan tahun 2012... Pengalaman pahit dan manis akan tinggal kenangan dan memori. Bersyukur dengan apa yang telah diberi, tempuhilah hari, bulan dan tahun seterusnya dengan penuh kesabaran.  

Buatlah sesuatu seperti kita akan mati esok dan buatlah sesuatu seakan kita hidup lagi seribu tahun. Jangan berputus asa kepada apa jua yang kita lakukan, hidup tidak terhenti pada satu tempat saja. 

Mukadimah hari ini yang syahdu, sebagai renungan untuk kita bersama…   

Akhirnya kini pasti, Tak ku duga oh tanpa ku sedari…  
2/12/2012 – Nyue sediakan Pulut Durian untuk FH 
Sumber PIX- Google (Xsempat nak snap)
Daku gembira... auw ! motif? ...Pertama kali sediakan Pulut Durian  & Pertama kali juga tanak Pulut  
Alhamdulilah, menjadi... tengok plak FH makan dengan berselera siap tambah ag ! Xde nye FH nak jaga hati... FH bab komen makanan/masakan Nyue No.1, "...kurang masin, kurang manis, Xmasam pot ! pet ! pot ! pet !..." tp Kalu sedap, dia direct cakap sedap, buat lagi yea...

Nyue plak, kalu FH minta nak makan apa-apa, diluar kepakaran Nyue terus kol Mak kat kampung... Mak Nyue sempoi je, cakap je "...Mak menantu mak nak makan benda itu, benda ini..." lagi senang...

Resipi :-
Beras pulut – Tanak je/ nak kukus pun bleh 
Santan - bancuh dengan sedikit garam (nak masak pun bleh/Xnak pun bleh) 
Durian secukupnya 
Gula – Ikut suka 

Almaklum lah Nyue kurenn durian, tp kalu tempoyak gaul sambal, makan plak dengan ikan goreng… Perghhhh terbaik !

Coretan Nyue : Kecik-kecik kurenn masuk dapur, bila dah besar-besar...Ambik kau !

Friday, November 30

Salam Jumaat di Akhir bulan Nov'12

Salam Jumaat di Akhir bulan Nov'12...Semoga kita mendapat keberkatan dari-nya
Amin 
Sumber : FB

Coretan Nyue : ...Nak join Gathering GSF jugakkk... Eee si Benz ni Xmasuk ofis ag !

Thursday, November 29

Tawan pelajar bahana hutang

ANGGOTA polis mengelilingi suspek (dalam bulatan) yang menjadikan Wan Nor Hayati sebagai tebusan di Samarahan kelmarin.
SAMARAHAN – Seorang pelajar perempuan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) menghadapi detik paling mencemaskan dalam hidupnya apabila dijadikan tebusan selama sejam oleh seorang lelaki Indonesia yang menghadapi masalah hutang kelmarin. 

Kejadian pukul 5.15 petang berhampiran Koperasi Kolej Cempaka, kampus tersebut di sini itu menyebabkan Wan Nor Hayati Wan Mahmud, 22, dari Kelantan trauma apabila diacu pisat lipat oleh suspek.  

Bagaimanapun, pelajar tahun tiga jurusan Ijazah Sarjana Muda Seni Gunaan dengan Kepujian (Pengurusan Seni) universiti tersebut tidak dicederakan.  

Polis yang tiba sebaik menerima maklumat kemudian telah membuat rundingan dengan suspek sebelum lelaki itu bersetuju melepaskan mangsa.  

Difahamkan, suspek dari Lempur Danau, Jambi Indonesia berusia 30 tahun tersebut datang ke negara ini pada Sabtu lalu untuk mencari pekerjaan.  

Sebaik tiba di Kuching, suspek telah tinggal di rumah kongsi bersama seorang rakannya yang bekerja sebagai buruh binaan di dalam kawasan kampus tersebut. 

Sebelum kejadian, suspek dikatakan telah menerima panggilan dari kampung mengatakan anak dan isterinya telah ditahan dan diugut ah long kerana hutang yang dibuatnya. 

Suspek yang berang apabila majikan tidak mengizinkannya pulang kemudian nekad menggunakan jalan mudah untuk dihantar pulang dengan menjadikan mangsa sebagai tebusan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, Datuk Zulkifli Hassan berkata, semasa menahan mangsa, suspek memberitahu pelajar itu supaya ‘jangan bimbang saya takkan cederakan kamu, panggil polis saya banyak lakukan dosa.’

SITI NURFARAWAHIDA (kanan) menunjukkan bagaimana suspek mengacukan pisau ke leher Wan Nor Hayati.
 Katanya, sebaik tiba, pihaknya tidak mengambil masa yang lama untuk membuatkan suspek menyerah diri dan melepaskan tebusan. 

“Kita masih menyiasat motif sebenar kejadian tetapi tidak menolak kemungkinan suspek berbuat demikian kerana masalah keluarga di kampungnya. 

“Kita juga percaya suspek berbuat demikian untuk mendapat perhatian polis supaya dihantar pulang,” katanya ketika dihubungi Kosmo!. 

Tambahnya, mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan.

 Menurut Zulkifli, suspek kini direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu melakukan ugutan jenayah. 

Sementara itu, Wan Noor Hayati memberitahu, dia tidak dapat melupakan saat-saat cemas ketika ditawan selama sejam. 

Katanya, sebelum kejadian, dia sedang berjalan bersama rakan, Siti Nurfarawahida Abdul Rahim, 22, untuk ke kelas sebelum suspek menerpa dari belakang. 

“Saya cuba leraikan pelukan lelaki tersebut dengan cara memukul menggunakan payung tetapi bukan sahaja gagal malah, pelukan itu semakin kuat. Ketika itu saya hanya memikirkan mengenai nyawa saya melayang,” cerita anak ketiga daripada lima beradik itu yang masih trauma ekoran kejadian tersebut. 

Tambahnya, dia ada bertanya mengapa dia dijadikan sasaran tetapi suspek tidak menjawab. Dia bagaimanapun bersyukur apabila dilepaskan sebaik polis tiba. 

Dalam pada itu, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar Unimas, Mohd. Fadzil Abd. Rahman berkata, pihaknya telah memaklumkan mengenai kejadian tersebut kepada keluarga mangsa. 

Sumber - Komso !

Coretan Nyue : Nyue kan ex-student Unimas, Terkejut baca berita ni ! Mcm2 kes sekarang nie...

Takziah Untuk Keluarga Nurul Hezrina

Sekalung takziah dan seperkongsian kedukaan di ucapkan kepada salah seorang ahli GSF iaitu Akak Nurul pemilik Blog My Little Honey Dew di atas pemergian Ayahnya yang telah kembali kerahmatullah.  Semoga Allah mencucuri RahmatNya ke atas roh Ayahnya dan menjadikan kuburnya sedingin salju Jannah Firdaus serta di tempatkan dikalangan orang yg beriman.
 
 "Sesungguhnya daripadaNya kita datang, dan kepadaNya kita kembali.. "
 
Al-Fatihah

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...