Friday, November 16

Review Takut Kahwin


Sinopsis dari kulit novel :
Jasmine Lee seorang wanita biasa yang memiliki fobia yang luar biasa. Tiada istilah pasangan hidup baginya. Seboleh-bolehnya, itulah yang cuba dia elakkan selama dia hidup. Setiap lelaki yang cuba diperkenal ibunya pasti ditolak tanpa sebab. Sehinggalah pada suatu hari, nama Ben Carl Fernandez muncul dalam hidupnya di atas sekeping business card.

  “Untuk pengetahuan kau, aku ni bakal isteri direktor hotel ni. Next time, watch your way,” katanya dengan sombong sambil menanggalkan kaca mata hitam yang sejak tadi melindungi matanya.

 Gila! Entah dari mana dia dapat idea untuk cakap begitu. Gara-gara tidak puas hati dengan gelaran puan, sanggup dia membohong untuk mempertahankan dirinya dan gelaran cik. Pada pertemuan pertama, Jasmine tanpa sengaja mencipta salah faham antara mereka. Salah faham itu berlarutan dan menyebabkan perkenalan mereka menjadi serba tak kena. Siri pertengkaran berlarutan antara mereka. Masing-masing tidak mahu mengaku kalah.  

“Kau tu tak sedar-sedar diri lagi, kau tu pencuri.” Idea tiba-tiba datang dalam kesesakan. Tapi logik ke pencuri? “Pencuri? Tak masuk akal. Aku curi apa? Hati kau?” Ben tergelak lagi. Sempat lagi memalukan Jasmine.  

Tidak menyangka permusuhan mereka akan berakhir, persahabatan mula terjalin antara Jasmine dan Ben. Tanpa sedar, perasaan hangat menyusup ke dalam hati masing-masing. Namun perasaan takut terhadap komitmen dan hubungan perkahwinan membuatkan Jasmine melupakan sahaja perasaan itu sementara Ben masih terluka hatinya kerana Natasha, si kekasih lama.  Adakah Ben akan membiarkan semua itu terjadi begitu sahaja? Bagaimana pula halnya dengan Jasmine dan ketakutan sofistikated yang mengekangnya selama ini?  

Komen Nyue,
Novel ni sesuai untuk mereka yang takut kahwin tapi Nyue Xtakut ok !... Biasa la FOBIA nak kawin disebabkan pengalaman hidup ibunya yg ditinggalkan suami, so dia Xpernah merasa kasih yang bapanya. Exciden seterusnya,  ant. Jasmine Lee dan Ben Carl Fernandez dimana mereka berjumpa tanpa sengaja dan setiap pertemuan pasti ada pergaduhan. Seperti kata orang dulu2,  jangan terlalu membenci orang, kerana satu hari nanti bila kita dah xmampu untuk membenci dia, perasaan benci akan menjadi sayang...begitulah yang terjadi kepada mereka berdua namun, kehadiran pihak ketiga selalunya menggundang masalah. Jangan Frust, Nyue nak cite pasal ending plak..hehe.. Tajuk je takut kawin tp akhirnya mereka kawin jugak.

 Novel ni kata kawan Nyue, best... tapi kata Nyue, Xbrape nak myengat ! so Nyue bg 2/5 bintang... Setiap pandangan individu itu berbeza, so apa plak kata anda ???

26 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

kena bc bru leh bg bintang brape ni..hihi.

Che Rosliza Che mat said...

betul tue pendapat orang berbeza-beza hihihi....Mesti seronok jugak baca novel nie...tajuknya emmmm

kinara kinatara said...

menarik nyh...nak pegi cari lah..huhu..xp bukan kat kedai xp kat leberi..huhu...:)


malas nak beli..huhu

CikNana said...

best ka nyue..lama dah aku ne x mbca novel bah sbnrnya.hehe

NM02 said...

takut kahwin?





owh..... sangat rugi! hehehe

Mrs Velentine said...

kaki novel juga yea nyue ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nyue..cam best jer novel nih!
Org dah kawen blh bc tak?hikhik

dya bunga said...

kalay mcm tu xnk baca lh.hihi

Kesuma Angsana said...

wah best nyer !

Chic Na said...

50 takut 50 tak takut. huhu.. kena baca dulu la kot br leh feeling. tp mcm lg suka encik perfect 10 je. ;)

Cik Nur said...

2/5 je..?xnak belilah..nama watak pun susah nak sebut..heee.. :)

nur macam cikna.50-50..hee.. :)

Si Matatajam said...

Dh lama tak layan novel baru...cam best plak yg ni..

lelamaisara said...

sinopsisnye mcm best aje..tapi kena bace dulu la kan....

Ain Norainsyah said...

ain suka nak kawin...boleh baca?hehe

Dayang Syazwani said...

aku rasa kalo baca pun, x kan takut gak ah..
hihih..
lama dah x beli novel2 taw,
kena erjah bookstore lah hujung minggu ni

Cik Aini said...

erm..ai rs kan Nyue..lg best cita suamiku,encik perfect 10 kan..rs mcm lg tertarik dr yg cita takut kawin tu.hehehe nti nk p beli lah :)

izan mama mia said...

belom bc,..tak boleh kata apa lg

hainom OKje said...

He..he... OKje dah kawen!!!

kay_are said...

macam nye cite hero heroin taknak kalah.. aku suka cite camni.. leh r try2 tengok.. huu

Deqla manjew said...

sikit je markah bg...kedekut nyue ni..haha...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

jgn takut..best ooo kawen haha

Dayana Bahar said...

hehe lama dah tak baca novel...

9n0L4 said...

besenye bende yg kite tak nak tu la yg kite dpt kan. hee.

Solehah Shamsuddin said...

kawin? xterfikir lg utk kawin

wan nurul hezrina said...

takut kawin?hehe lawa dianyer cover..sinonim dengan bekas2 ubat2..

Yana Libra said...

xbest ye? sy pun tak takut kawen, tak sesuailah kot nak baca..hehe :p

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...