Jom KLIK-KLIK

Friday, June 1

Apa Petua Elak Kucing Buang Najis Merata !

Apa Petua Elak Kucing Buang Najis Merata !
 Apa yang perlu anda tahu ialah kucing memiliki sifat 'this is my territory' means dimana kawasan yang dia sudah mark, disitulah kawasan yang akan dia lalui setiap hari. Kawasan yang ditanda samada tempat untuk dia makan, tempat tidur, tempat bersantai, tempat bermain dan tempat membuang najis.

Kenapa, Nyue share topik ini???
Alkisahnya, bermula seminggu kebelakangan ini. Ntah kenapa tetiba kucing2 kat Perumahan Flat tlh mengubah lokasi toilet lama ke toilet baru. Yg Xtahannya, toilet baru kucing2 tuu area tangga umah Nyue. Setiap pagi nk turun or balik keje, mesti ad najis !!! Kira OK la...Makcik/Pakcik yg satu bumbung dgn Nyue ini rajin2 selalu cuci/sapu, Kalau  TAK...Xnk Bayangkan cnmer !

Semalam, balik keje ada serbuk lada & Bunga cengkih kat tangga dr bwh- tingkat 4
(Mayb la...rumah Nyue tingkat 3)

Nyue kongsikan PIX, sempat ag SNAP tue !
Situasi pagi, Xde najis baru, Hope petua ini menjadi laa...
Apa2 pon WAIT & SEE !

Kpd rakan2 Blogger, yg mempunyai petua yg lain yg lebih berkesan. Diharapkan dpt berkongsikan dgn Nyue utk mengelak Tangga Rumah Nyue terus menjadi mangsa. he3

44 comments :

Dak Fisha said...

ouh gitu. fisha baru tau. thanks kongsi yer nyue :)

Yana Libra said...

wah, nice tips..kucing asyi berak belakang rumah saya la..anak-anak kucing~~

MISS Z BERCELOTEH said...

huh...miss z tak tahu tips utk elak kuncing berak merata..sbb miss z tak minat kucing ne huhuhu.. walaupun kat rumah ne ada kucing liar :)

Dhiah Mardhiah said...

ingatkan darah tadi ^^ nice tips ^^

Nyue said...

Nyue pon xpelihara kucing tp duk kawasan perumahan flat, kucing2 dr mne pon xthu bertambah ramai kot !

@ deqla manjew said...

eh sma la kite...kucing2 kat area umah pun mcm tu jugak..suka sgt eyak kat tangga...k nnti nk cuba la petua ni..untung la kucing2 deqla x mcm tu..haihh...

nuyui a.k.a miss YUI said...

bru tau petua ini..

yui pulak, mak yui akan basuh tmpt najis itu, dah akan tenyeh skit muka kucing yg berak tu pd tmptnya..

InsyaALLAH dia xkan berak or kencing situ..camtu mak wat padakucing2 yg bermlsh kat umah =)

Nyue said...

kalu kucing sendiri bleh la tenyeh cm mak yui buat itu..tp nie nyue pon xthu ble masanya kucing2 tu g berak kat situ...

Ok.gak Petua mak Yui nie :)

Shafila Ismail said...

apartment akak pun ada gak yg bela kucing tp xreti ajar cmana nk buang najis.. dulu setiap ari balik keja aja kena cuci depan umah.. tp sejak akak tuang clorox n cuci dia dh xdtglg.. sampai sekarang

eenie minniey said...

haha kesian la kat kucing 2 toilet dorang kena sita . kat rumah banyak je kucing tapi so far xde prob sal tu..hehe :D

jia creatifelt said...

ooh..yeker..xthu la pulak..:)myb boleh cube..t

Orked said...

Hai yui..nasib baik rumah saya xde kucing..

Saya x minat sgt ngan kucing, bukan sbb ape..sebb ank2 masih kecil..org kate bulu kucing bbahaya..

Lgpn kalu yg berak merata2 mcm yui ckp ni mmg payah,,x larat nk cuci..dlu onh gak ade kucing org buang yg msk umah..abis masam satu rumah..puas mncari, rupenya dia bunag bawah katil..hangin btll

Sally Yatiey said...

Nice tips. Rumah saya takda kucing cuma kucing sementara tu adalah sebab tuan nya pulang kampung. Halaman rumah jadi kotor gara2 bau najis kucing ni -,-

Mala Entily said...

kak pernah bela kucing tapi tu la...tak tahan pasai buat toilet sbarang. mcm2 petua kak guna tp x berkesan juga. akhirnya kak kurung kucing dalam tandas utk bbrapa malam. kucing itu dengan sendirinya pergi ke tandas kalau nak berak. bagi yg ada 1 tandas saja kt rmh pun masalah jugak sbb trpaksa brkongsi tandas dgn kucing...sbb bau najis kucing susah nak hilang.

Emma said...

ohhh, mcm tu ehh?? oke2, thank u... :D

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Huhuhuhu... bagusnya petua nie... tapi, macam mana nak letakkan serbuk lada ngan bunga cengkih nie kat kawasan terbuka... maksud saya, tempat yg terdedah kepada hujan...

sis92 said...

huhu kucing tak suka bau rempah2

♥ Nana BamBam ♥ said...

ohh..letak serbuk lada ngan cengkih je ek..ok nti nak try..haha

lelamaisara said...

oh mcm tu ea..baru tau ni...berkesan ea...

Annisa mulia said...

Ohhh.. Baru tahu :-O
Thanks for the info :)

syakirah izwanie said...

Thanks sebab kongsi. Kucing kat flat ni pun suka melabur dekat tangga. Aroma bau nyaa. Pergghhh! Hahaha :D

are_lin@yu said...

petua yg bagus ni.abah ayu bela kucing tp nasib tk buang merata..bla nak buang kucing g toilet..haha..xtau abah ajar camna..

~~oOpEt~~ said...

tips berguna nh.. bru la c comel pet xmembuang merata2.. hehe.. ty :)

Hanif Idrus said...

bagus ni!!
pernah kena di alepaskan hajat depan pintu selama 2 minggu!!!!
macam 2 buat.....akhirny amungkin tak tahan aku sodok di atiap hari..dah tak berak lagi..hehehehe
thanks info ini...lambat dapat maklumat!!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

info yang sangat berguna... tengkiu (^___^)

..cik hana.. said...

suka kucing tapi rimas kalau kucing berak merata...huhuhu :)

9n0L4 said...

boleh try ni. kelassss betul. petua dari mane ni agknye. ;)

Chic Na said...

oh, info berguna walaupun cik na tak bela kucing. :)

Lily said...

Berguna ni. Thanks sudi share :)

Wanieys said...

haha...petua mcm tu rupanya....tak tau pun sblm ni

izan mama mia said...

tq kongsi pertua..boleh cuba nnt

el said...

bgs gak ni petua ni..nti nak tabur lah serbuk lada ngan cengkih...kalo x mkn jugak kucing2..xtaulah kucing ape tu hahahaha

noornazuha said...

dulu saya bela kucing gak, bekas najis dia saya letak dlm tandas, kalo dia nak buang, dia akan tolak pintu bilik air tuh..hehe..tapi skang dah x belaaa dah

Ms Velentine said...

nice entry..tp kucing Ms Velentine berak kat tandas....

qila said...

thanx 4 sharing nyue :) kucing i lps kne batu karang terus kencing merata -.-' bleh try ni

Chenta Eyfa Latieyfa said...

wah tips yg bagus..hehehe

♥e'in♥ said...

e'in xsuke kucing! huhu..

btw thanks sudi singgah my blog.. e'in dh follow sini and follow twitter awak.. :)

Sha Sumary ^^ said...

Owh, baru tau... thanks dh kongsi petua :)

Arina Shamsul said...

wah tips yang berguna :)

dik kamu ada tanya kak tentang tutor tu kan? dah muncul pun menu tab tu :) dah ok ke dik :)

aReLaN said...

nice.nanti nak beli banyak2 tabur satu bangunan ni.seyes tak tahan bau najis kucing.orang kat sini tau bela kucing tapi biar bersepah je tak jaga.aiyaa

cendol said...

lorhh mmg hangin kalo asik kne berakkk jee..

bmnsolution said...

Dik kalau tak berkesan boleh cuba satu cara lagi.
Cat Repellent dari Jepun.
Produk ni mengeluarkan bau yang menyebabkan kucing menjadi tak selesa dan segera beredar. Yang penting Murah, Mudah dan tak aniaya binatang.

Boleh lihat info produk di http://www.tenringgitshop.com atau email tenringgitshop@gmail.com

Selamat menyelesaikan masalah

zerin said...

wahh.. baru tau petua ni.. huhuhu

Anonymous said...

Tqvm. Kalu xjd gak ngan serbuk lada n bunga cegkih aku gulai kuching tu hehehehe. Arap2 kuching2 semua akan insaf la. Kalu ad masalah kt blh bincang. Sy blh buat toilet special tuk kuching2 yg begelendangan.

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Nyueyien.blogspot.com