Thursday, June 7

Kita nampak,Tak bermakna...Kita tahu segala²nya.

Sekadar Renungan kita bersama:
"Ada sorang perempuan.. Umur 15 tahun.. Bawa anaknya yg umur setahun jalan di pasaraya.."-Orang kata dia tue perempuan hina.. Tak suci.. Tak malu.. Tapi takda orang taw.. Dia dirogol masa dia umur 13 tahun..
 "Ada sorang lelaki.. Dia sangat² gemuk.."-Orang kata dia tue tak taw jaga diri.. Tapi takda orang taw.. Dia ada penyakit.. Makan tak makan.. Tiap² hari berat badan naik..
 "Ada sorang orang tua.. Mata dia buta.. Telinganya takda.."-Orang kata dia tue hodoh.. Sangat² hodoh.. Tapi takda orang taw.. Dia tue askar.. Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negaranya..
 P/s: Banyak benda dlm dunia..Kita nampak,Tak bermakna...Kita tahu segala²nya.
Kredit : FB
Jauh disudut hati, kenyataan "Kita nampak,Tak bermakna...Kita tahu segala²nya" sgt2 betul TAPI kita selalu membuat penilaian/keputusan/kesimpulan awal kn
Seperti cerita smlm, semasa Nyue otw ke KL...situasi dlm bas. Daa seorg lelaki ni badan dia agak besar so, memberi kesan yg agak Xselesa bg penumpang disebelah dia (secara awal teori Nyue). 
Bukan apa, Nyue asal2 nyer duk sebelah lelaki gak xde pon besar fizikal tp itu pun dah xselesa. Alih2 Nyue pandang kiri kanan belakang depan terus cepat² cabut duduk sebelah seorg perempuan.
 Semasa bas berenti kat Merapoh, penumpang sebelah lelaki tu "Makcik" bertanya  kat dreber bas tu kot2 ad seat kosong, dia nk bertukar kedudukan..

Nyue Xtahu, apa yg Nyue cite nie sama ke TAK maksudnya dgn kenyataan kat "Title Entry" >sama² kita renung²kan...

22 comments:

Ayuni said...

ha, lama dh sye nk ckp pasal nie, sye pun tak tahu naper org kita camtu, suka buat "assumption" ataupun andaian yg bukan2. Setuju sgt2 yg kte nmpk x semestinye betul....contonhnye ader sorg hamba Allah dlm kelas sye, bermasam muka ngan sye sbb dier ckp sye hentam pintu dpn muka dier ms keluar toilet, dier pun sibuk dok jaj cerita satu kelas and dlm FB pasal keburukan sye, semua org percaya. Tapi kan, ada sorg budak kelas sye, lelaki CINA, dtg jumpa sye and tny direct2 situasi sebenar, sye pun ceritalah hari yg sye terhempas pintu tu kebetulan angin kuat pastu sye nk cepat, kebetulan pulak dier yg kat depan pintu, sye xde niat pun nk hempas pintu. Jdi, tgk, naper ek org kita suka buat andaian bukan2?

Deqla manjew said...

wahhh..pjgnya komen ayuni..hihi..kita mesti berprasangka yg baik2 aje...buang yg buruk2 sangka tu semua..ckp boleh la..tp sape yg tanggung...

Yumida said...

aah...betul kata nyue..mmg berprasangka tu wujud dlm diri kita..cume biarlah berprasangka tu berlegar dlm kepala kita tanpa mengucapkan ayat prasangka kpd org tersebut...takut hati dia tersentap...

eLLa n aLia said...

ambik yang jernih buang yg keruh.. actually, kita kena fikir panjang sikit.. barulah fikiran tak terperangkap dengan andaian sendiri :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

org lbh suka menilai dr luaran saja hakitanya tak tau apa kejadian sbnr kan.

Wanieys said...

org kita selalu menilai seseorang tanpa usul periksa....sebaiknya kita elakkan dr bersangka buruk kat seseorang itu lebih baik :)

IntaNBerliaN said...

a'aa kan... kdg2 org sk sgt buat andai yg blm tentu betoi... kdg2 terpikir.. tengok saje xleh ke.. xyah andai apa2.. kalu tersalah andai.. bukn dapat pahala tp sebaliknya adalah... :-)

Misya Mialen said...

hmm...bila berjalan sy suka perhati sikap dan tingkah laku orang.ada yg bt kita terfikri kenapa dan mengapa. tp bg sy, sy selalu berusaha utk terima mereka2 ini seadanya;)

Sally Yatiey said...

Betul2. Kadang-kadang kita terlalu cepat membuat kesimpulan sendiri.

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

betul tu.. dont judge a book by its cover.. kalau tak tau perkara sebenar jangan buruk sangka.. betul tak..

Yana Libra said...

think positive..kalau fikiran sempit, sebab tu boleh fikir yg bukan2..huhu~~


saya ni pun still dalam proses menjadi yg lebih baik..hehe :p

izan mama mia said...

betul kata yana...think positif...mungkin ada sbb mengapa dan kenapa....kan

9n0L4 said...

tu lahhh die nya. dunia skrg ni kdg² tak membenarkan kita berfikiran positif utk sesetengah hal. tapi sumenya atas diri kite. ;)

are_lin@yu said...

nice dear...dont judge a book by it cover ;-)

ayut said...

gud advice dear!
kdg2 bnda ni jd indirectly..tp meh kita same2 beringt ea :)

Masz Sidek said...

itulah manusia...
suka pk buruk dr baiknye...
terima kasih atas ingatan...

lelamaisara said...

ermmm itu la kadang sikap kite memang macam,cepat buat kesimpulan walau tak tau sebab sebenarnye...

Cik Aini Lavender's said...

dah lumrah alam kan..msg2 wat andaian sdiri sdgkan apa yg belaku adalah sbliknya..skurangnya entry Nyue mberi kesedaran tuk ai bfikir blk sblm mbuat suatu andaian =p

sory ye Nyue ai lmbat jenguk sni..insyaallah lps ni akan selalu ke sni..salam kenal ye :)

Chic Na said...

mmg sikap manusia mcm tu. membuat andaian hanya dr apa yg dilihat. menuduh tanpa usul periksa. semoga kita semua dijauhkan dr sikap camtu. :)

sHaR!Na eLyaNa said...

ya kdg org kat luar tu..tau ckp ja, tapi bukan tau ceta sbnr,apapun best entry ni...followed

fifi said...

macam mase fifi kursus minggu lepas la.. motivator tu kate zaman sekarang lagi ramai orang suke menghukum.. kirenye keje orang zaman sekarang terus tuduh melulu tanpe usul.. macam kalau kite jalan2 tetibe ternampak perempuan GRO.. orang mesti cakap.. 'teruknye die.. jadi GRO' sedangkan kite tak tau samade die dipakse ke, di ugut ke.. kan2? patutnye zaman sekarang kite ajak kepade kabaikan bukan menghukum..

Solehah Shamsuddin said...

just think positive when we look at someone :)

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...