Friday, June 22

Dalam Situasi Kebakaran, Apa Reaksi Anda?

Terkedu sekejap ! badan mengigil takut...itulah situasi semalam dlm pkl 10.45pm, Nyue dgn 2 lagi kakak housemate (K.Asy & K.Ain) tgh rancak menonton Semanis Kurma TV9. Tetiba, K.Asy menjerit..
Api....Api... !!!
Pusing² kepala, Terpandang cermin tingkap dapur kitaorg nmpk api dr dapur umah depan yg terbakar...api daa tinggi/besar...Blur ! sekejap...serius ! Nasib Nyue pakai daa sopan juz pakai tudung dan menjerit
Kunci !!! Kunci !!!
K.Ain bg kunci, tgh² mengigil bleh plak blur Xthu mne satu kunci grill..Dahh la time buka pintu anak rumah terbakar tu tgh menjerit minta tolong dlm keadaan ketakutan...perempaun plak tu..Tgh Nyue buka gril dtg Pakcik ni sambil dukung baby ckp..
Adik, cepat ckit...tlg pegang baby nie..
Dah buka gril, main campak je kunci terus ambil baby..dalam 1tahun kot umur baby tu!

Time tu, dah Ramai org lelaki naik dan masuk rumah terbakar tuu....Akak rumah sebelah, asyik cakap cepat² turun bawah...Kecian Akak tuu..dgn anak perempuan yg masih kecil dan anak lelaki dia yg no.2 tidur..Bersusah payah dia angkat, dia dukung anak dia yg no.2, yg sulung dulung adik kecil..Suami dia Xnampak plak smlm..Kemudian, K.Ain kuar.. So Akak itu minta K.ain dukung anak dia yg kecil tuu..

Masa Nyue nak kuar tu, Nyue juz kuar sehelai sepinggan dgn HP je, kebetulan mmg HP kat tangan kot ! Serius Xpikir psl beg..tapi K.Asy & K.Ain siap bw beg, beg Nyue mrk bw sekali...
Yg paling takut sgt semalam...kebakaran itu bahagian dapur...IF la Tong Gas meletup ! Ya Allah, Xthu la bagaimana...Tapi Alhamdulilah, Berkat ramai yg membantu Tong Gas dpt dikuarkan dan Api dapat dipadam...

Time tuu, Lega sgt²...Itu baru berdepan dgn kebakaran kecil, Dah kelam kabut..Btw, Lps itu gelak sakan plak bila bab beg tu...sempat ag noo..eheheh

Bg Nyue, Serius situasi semalam sgt menakutkan..tambahan, tu kira First time ! Pernah time study, tgh² bets tidur terkejut dgn bunyi loceng kebakaran tp cuma latihan je...daa bising ! Insaf diri...
Dalam Situasi Kebakaran, Apa Reaksi Anda?

Sebelum ini. Nyue pernah share psl kebakaran semak [ sini ]

25 comments:

are_lin@yu said...

kalau ayu pun gelabah gak..yg penting jangan panik kan,baru kita dapat fikir dgn betul ;-)

::dEyb:: said...

yupe, jangan panik dan terburu-buru..tapi jangan lah wat dek pulak..nanti leka je buat2 cool sampai abes semua terbakar ;)
jaga diri ye nyue ;)

Chic Na said...

konfem la gabra pastu mesti blur xtau nak selamatkan ape dulu. hikhikhik.. :)

Wanieys said...

alhamdulillah xder apa2 kan...klu wani kompom ketaq habis la....minta simpang la nyue...wani dh la style xboleh panick

Busyra Bt Takiyudin said...

alhamdulillah okay... kalau busyra terkedu tak terkata, tak bleh buat apa dah masa tu... ketaq.. huhu

Waalid5035 ™ said...

Alhamdulillah xde pape terjadi...

Nyue said...

ayu, time tu mmg panik...nk kuar mudah2 susah gak...satu pintu mcm2 kunci...

deyb,thu xpe..nty duk bajet kebakaran kecil...rentung ctu..xpasal..tq deyb :)

chic na,nyue rs nak selamatkan diri je..tp xleh bw plak HP.heheh


Wanieys, alhamdulilah xde apa2..syukur sgt2..da tggt 3 satu tangga plak tu...minta simpang la kebakaran kat c tu ag...

Cik Nur said...

jangan panik..! tu je sebenarnya, kalau panik kita lupa semuanya..!

nyue panik smpai tak tahu kucil grill..padahal guna hari2 kan..hihihih

Kazen said...

apa pun memang kita jadi kalut sbb macam2 bermain difikiran :)

LELAKI INI said...

menakutkan dan tak nak alami!

~Sweet Honesty~ said...

seyezz..kalo sweety la kn.. mmg dh tak ingat hp ke beg ke..tpi klakar pula akak2 tu siap bwa beg..hihi..

Sebab tu kalo tdo kene berpakaian lengkap..kalo jd apa2 tak la tehegeh2 nk paki itu ini kan...

Yana Libra said...

takutnya kalau jadi camtu..tak dapat nak bayangkan ape yg saya akan buat..

Alhamdulillah semua selamat~

faridah nazurah said...

fuhh mesti cuak gile kan.. alhamdulillah tak pernah berdepan situasi mcm tu. mintak2 dijauhkan

Deqla manjew said...

fuhhh.... cemas jugak tuh... pernah juga rumah lama deqla kebakaran..juga sebahagian dapor jew..naseb xde ape2..tp time tu deqla x sdr sbb tdo..hahhaa..x sdr lgsg,,ni masa deqla skolah rendah lagi..dah lama..

Masha Meisters said...

eish...takut sanngat sebab asap api adalah sngat merbahaya!
masha ni kaki mengelabah...kalau waktu panic mcni agak2 xtau kaki ni nak melangkah ke mane...ntah ape yang dicapai pun xtahu...haha...receptor block! kiki

Si Matatajam said...

Ya Allah nasib baik Nyue tak apa2 dan lain2 pun selamat... Ishk kl M mmg gelabah tahap gaban Punya la.... Tak tau nak wat pa...tp apa2 Hal pun selamatkan anak dulu la...

dyabunga said...

kalau dya pun mesti gelabah.. nasib baik nyue xapa2 kan..:)

Miss BaNu said...

reaksinya semestinya tetiba jdi gelabah x tentu hala..segala benda yg teringat capai terus laa..tpi x pernah alami situasi gini..mintak dijauhkan...

Misya Mialen said...

Alhamdulillah nyue n kwn2 slmt.takut jg bila kebakaran ni.sy dah prnah lalui dlu d rumah tp brjaya d pdm sblm melarat.klu sy pn msti be beg jg.hahaha

chemay said...

huishhh.
kalau chemay time tu.
komfem da cuak gila2 daaa.
nangis2 dah agaknya.
hihihi
kira nyui cool lagi la dari chemay.
:D

Akulah Hero said...

serius aku yg baca entri ni pun rasa cemas, dan baca dengan laju.. :)
ok, lepas ni, ada fire drill, nak buat sungguh2 lah, xmo dah main2 mcm dulu.. huhu..
http://akulahhero.blogspot.com/2012/06/cinta-lara-rara-part-2.html
~i follow, u follow, ohhoo~

9n0L4 said...

mak oiiii saspen nye. naseb baik takde pape. siap sempat bawak beg tu. hehe.

Deq's Qienz said...

wahh n3 sespen nihh..isk taktahu la cmna kdaan nya..sy xprnh rasa lagi suasana kebakaran :)
minta dijauhkan la..

Myra Jay said...

Kalau MJ pun mau menggelabah jugak..
Mintak dijauhkan semua tu..

wan nurul hezrina said...

aduh klu kbkrn mmglah cnfirm nurul gelabah..tak dpt bayangkan nak buat apa

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...