Monday, December 3

Pulut Durian

....begitu cepat masa berlalu, menjeling ke kalender 3/12/2012 detik hati …sudah hampir untuk meninggalkan tahun 2012... Pengalaman pahit dan manis akan tinggal kenangan dan memori. Bersyukur dengan apa yang telah diberi, tempuhilah hari, bulan dan tahun seterusnya dengan penuh kesabaran.  

Buatlah sesuatu seperti kita akan mati esok dan buatlah sesuatu seakan kita hidup lagi seribu tahun. Jangan berputus asa kepada apa jua yang kita lakukan, hidup tidak terhenti pada satu tempat saja. 

Mukadimah hari ini yang syahdu, sebagai renungan untuk kita bersama…   

Akhirnya kini pasti, Tak ku duga oh tanpa ku sedari…  
2/12/2012 – Nyue sediakan Pulut Durian untuk FH 
Sumber PIX- Google (Xsempat nak snap)
Daku gembira... auw ! motif? ...Pertama kali sediakan Pulut Durian  & Pertama kali juga tanak Pulut  
Alhamdulilah, menjadi... tengok plak FH makan dengan berselera siap tambah ag ! Xde nye FH nak jaga hati... FH bab komen makanan/masakan Nyue No.1, "...kurang masin, kurang manis, Xmasam pot ! pet ! pot ! pet !..." tp Kalu sedap, dia direct cakap sedap, buat lagi yea...

Nyue plak, kalu FH minta nak makan apa-apa, diluar kepakaran Nyue terus kol Mak kat kampung... Mak Nyue sempoi je, cakap je "...Mak menantu mak nak makan benda itu, benda ini..." lagi senang...

Resipi :-
Beras pulut – Tanak je/ nak kukus pun bleh 
Santan - bancuh dengan sedikit garam (nak masak pun bleh/Xnak pun bleh) 
Durian secukupnya 
Gula – Ikut suka 

Almaklum lah Nyue kurenn durian, tp kalu tempoyak gaul sambal, makan plak dengan ikan goreng… Perghhhh terbaik !

Coretan Nyue : Kecik-kecik kurenn masuk dapur, bila dah besar-besar...Ambik kau !

24 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

menu yg besh ni..nyum2..

are_lin@yu said...

ahh tba2 nk jugk pulut durian..huhu..ada gula tu yg bez tu..hehe

Cinta Misteri said...

Hamboi....menu melampau utk harini. Pulut doyan trus tuew, syabas3x.... perghhh wat kecoqQ je lah

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said...

Nyue...practice makes perfect... Nanty lepas kahwin mesti pakar masak...X pown boleh masuk Masterchef Musim Ke-3 pulak... ^_^ ngee...

Cik Nur said...

kalau pulut mcm ni nur kureng sikitlah..

tempoyak memang hantuuu..hihihi

Deqla manjew said...

haha.. ok la tew..blajar dr skng..sng jadi bini org nnti...hihi

fatin amalina husna said...

x mkn pulut durian..huhu..

tp makan durian..=D

Si Matatajam said...

Kak m x mkn doyan.. My hubby pun xkisah even dia mkn doyan pun kl akak x masak pulut doyan utk dia..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

wah hebatnye leh tanak pulut dgn jayanya,haha tahniah =D

Mrs Velentine said...

wah dah boleh dah ni..hehe

Nisah Idham said...

seronok FH dapat FW yg rajin ke dapur..
biasa-biasakan dgn airtangan kite ye.. nnti dah kawen takdelah die berulang ke kedai abang mamak, or warung mak jemah kan.. hehe

Dayana Bahar said...

baru semalam makan pengat durian... hehe

Kesuma Angsana said...

pulut tu sedap cuma KA x makan doyan je hehehe

LYAfrina said...

x pernah jumpa pulut durian camni.. kalo kat sini pulut durian berkuah

Chic Na said...

terer la nyue pandai masak pulut. huhu.. mkn ngan gula eh? kalo kat sini mkn ngn gula melaka.

hazanis said...

pulut durian memang best. terbaik la. tiba2 rindu mak. :(

izan mama mia said...

ada lg durian slm peti sejuk..nak makan ngan pulut gak laa

syiela said...

nyum nyum sedapnya la hai

dya bunga said...

rajinnya nyue buat..kalau dya mmg xlah..haha

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sayangnya akak xmkn durian la hikss

lelamaisara said...

makan doyan tapi tak pernah lak makan pulut doyan ni..kecian nye rase..hehhe

kay_are said...

buah durian je makan.. durian yang selain buah memang tak makan kot.. err

9n0L4 said...

nmpk berseri seri la pulut dgn durian tu. hehe.

wan nurul hezrina said...

mmg nurul hantu segala jenis pulut..nyum nyum

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...