Friday, December 7

AMALKAN CARA HIDUP SIHAT

AMALKAN CARA HIDUP SIHAT 

Jangan makan semata-mata untuk memuaskan nafsu yang bersifat emosional. Sentiasa kawal nafsu dan jangan sesekali belas melihat juadah yang banyak di hadapan mata.

Amalkan makan sayur segar sama ada dengan cara merebus @ sekadar dipanaskan dalam microwave. Ingat, jangan sapu mentega di atasnya tetapi anda boleh gunakan minyak zaitun dan cuka yang bebas dari lemak.

Tukar sarapan pagi dengan mengambi buah-buahan. Kombinasi pisang, manga atau epal boleh dijadikan menu sihat kerana ia baik untuk jantung

Pengetahuan mengenai nutrisi akan memudahkan pemahaman anda. Kunjungilah pusat kesihatan @ dapatkan maklumat melalui internet, buku atau risalah.

Ucapkan selamat tinggal pada restoran makanan segera kerana makanan sebegini banyak mempunyai gula, garam, dan 30 peratus kalorinya dating dari lemak.

Kurangkan pengambilan snek yang mengandungi banyak garam,gula, dan mono sodium glutamate (MSG).  Gunakan garam dan gula secara sederhana sahaja dalam masakan.

Periksa tekanan darah kerana anda bekemungkinan mengalami darah tinggi tetapi tidak anda ketahui. Makin tinggi tekanan darah anda, semakin besar risiko penyakit jantung. Berjumpa  dengan doctor dan tanyakan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mepertahankan darah pada tahap yang sihat.

Sumber : 1001 Petua

Coretan Nyue : Gara-gara baca buku petua kat ofis... Sebelum ni belek petua je. Rupa-rupanya ada 8 bonos yg dilampirkan... salah satunya yg uolls baca tuu..hehe

19 comments:

Mrs Velentine said...

tq kongsi..

kinara kinatara said...

betul jaga kesihatan jangan jadi macam kina..kecik2 dah ade darah tinggi:)

Si Matatajam said...

Nice sharing dear..

CikNana said...

wah nyue..aku kn selalu pagi tu mam nasi lemak bah.hehe.pastu buah pisang sama buah buahn tu agak jarang.hehehhe

dya bunga said...

good bye restoran makanan segera..haha

Chic Na said...

semua boleh ikut tp tang fast food tu susah sket sbb cikna mmg penggemar fast food. huhu.. kena cuba lah. fighting!

are_lin@yu said...

tgh mngamal diet seimbang ni..hehecuma nafsu mkn tu xilang lg..hihi

cerita best said...

tq sgt sbb kongsi heheh

NUR AYNIE said...

tq 4 d info. tapi nak amalkan payah :P hihihi

ahsfantasy24 said...

perkongsian yang amat bermanfaat,
thanks dear :)

Cik Nur said...

fast food tuuuu..huhuhu..
susah sikit lorrr....huhuh

Cik Aini said...

cnfirm..
amalkan buah2 byk2.hehehe
nk amalkan dr dulu tp x berjaya2 smp skrg.adoiiii

Dayana Bahar said...

bagus perkongsian tu.. tang mana segera tu hehe sebulan sekali xpe hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice sharing nyue

LYAfrina said...

tq for sharing.. lps ni kna say good bay pada KFC.. suke benor.. hehe

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

thanx nyue atas pekongsian,,peringatan utk diri sendiri,hihihi

ketikketok said...

".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

kay_are said...

rase nye part makan sayur tu yang tak bape boleh nak ikut.. memang banyak sayur tak makan pun.. err

wan nurul hezrina said...

mmg takmo dah g jenjalan carik makan kat rest2 n fast food.bukan apa demi menjaga pemakanan yang elok..mknan kat luar banyak tinggi garam better masak sendiri n mkn cket2 sahaja

Celoteh Nyue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...